Mitä eri maalajeja on saatavilla ja miksi niitä kannattaa hankkia?

Useissa urakoissa, kuten esimerksi tien korjauksissa, ennen uuden tien tekemistä poistetaan vanhoja maaleja, näitä ovat usein:

Poistamisen jälkeen maa ajetaan läjitysalueelle, joka on kaukana kohteesta.

Voinko käyttää kierrätysmaata?

Urakoinneista tuleva kierrätysmaa on turvallista käyttää, koska pilaantunut maa-aines poistetaan. Se on aivan tavallista maata, joka vain kaivetaan

Vanhan maan poistamisen periaatteet

Urakoitsijat ovat velvoittua jo vanha maata poistaessaan kierrättämään ja käsittelemään maa-ainekset. Esimerkiksi pinnalla olevaa multamaa ei saa sekoittaa sepeliin. Maan laatu ei toki vastaa aivan täysin seulottua, mutta on riittävän laadukasta täyttömaaksi pihaan, mökille tai maatilalle.

Vanhan maan poistamisen periaatteet

Vanhat maat viedään normaalisti läjittelyasemille, eli ne eivät muutoinkaa ole ympäristölle haitallisia. Ne soveltuvat sellaiseen maatiloille, mökeille ja omakotitaloille.

Multa (pintamaa)

Normaalia multaa, jota ei ole seulottu. Multa on pintamaana ja joukossa voi olla hieman hiekkaa ja pientä kiveä. Soveltuu erinomaisesti mm.

  • Täyttömaaksi pelloille
  • Pihojen tasaukseen omakotitaloihin ja mökeille
  • Maan muotojen muokkaukseen

Sepeli (pohjamaa)

Pintamaan alla ollutta täyttömaata, jonka koko vaihtelee. Sepeli sopii erinomaisesti useaan paikkaan esimerkiksi:

  • Täyttömaaksi pelloille
  • Pihojen tasaukseen ja maan muotojen muokkaukseen
  • Metsäteiden ja tai pienempien ajourien pohjaksi

Vinkkejä kierrätysmaan ostamiseen

Jos, et ole aiemmin ostanut kierrätysmaata, kannattaa sinun huomioida seuraavia seikkoja:

Nuppikuorma

Maa-aines toimitetaan usein kuorma-auton nuppikuormissa. Eli aivan pieniä koloja varten ei kannata tilata

Kierrätysmaan määrä

Tarvittavan määrä riippuu toki useasta kohteesta ja tarkemmin kannattaa keskustella urakoitsijan kanssa. Muutamia yleisiä nyrkkisääntöjä kuitenkin on:

  • 1ha pellon korottaminen: 50-100 nuppikuormaa
  • 0,5 ha mökkipihan täyttäminen: 10 nuppikuormaa
  • 10 metrin metsätiepohjan teko: 20-30 nuppikuormaa

Maa-aineksen toimittaminen

Urakoiden aikana urakoitsijat toimittavat maa-ainesta mielellään lähellä oleviin kohteisiin. Tämä sen vuoksi, että ajomatka on lyhyt ja maa-ainesta on juuri sillä hetkellä hyvin saatavilla. Urakoitsijoista riippuen maa-ainesta voidaan toimittaa myös erikseen sovittavana ajankohtana.

Maa-aineksen perille saaminen

Vaikka nykypäivän kalustolla ja ajoneuvoilla päästään lukuisiin paikkoihin, voi joskus vanha mökki- tai pihatie olla liian heikko kuorma-autolle tai pihassa ei mahduta kääntymään. Kannattaa aina varmistaa urakoitsijan kanssa, että toimitus onnistuu.

Maa-aineksen tasaaminen perillä

Sinun on hyvä varautua kierrätysmaata tilatessasi myös siihen, että se pitää levittää ja tasata. Voit sopia työstä joko urakoistijan kanssa tai erillisen toimittajan kanssa. Usein urakoitsijan kaivinkoneet ja traktorit ovat juuri sillä hetkellä kiinni työmailla, kun toimittavat kierrätysmaata.

Kierrätysmaan hinta

Kierrätysmaan hinta on edukkaampaa kuin suoraan puhtaana ostettuna. Tämä johtuu siitä, että se ei ole niin tarkkaan seulottua vaikka sopii useaan kohteeseen ja käyttötarkoitukseen. Lisäksi ajomatkat urakoiden aikana ovat lyhyitä, jotka vaikuttavat aina maaaine kustannuksiin.

Hinnat vaihtelevat urakoitsijat kohtaisesti, mutta karkeasti hinnat ovat n. 50e – 150e / nuppikuorma riippuen maalajista, määrästä ja ajomatkasta urakan aikana.

Liity nyt postituslistalle

Liity nyt postituslistalle ja saat tietoa, kun lähelläsi alkaa sopivia työmaita, joista maata on saatavilla edullisesti! Palvelun käyttö on ilmaista.